Дубай ще строи и най-високото в света виенско колело
Вашата оценка 5 от 1 глас

Дубай ще строи и най-високото в света виенско колело

09.06.2015
Дубай ще строи и най-високото в света виенско колело
Съоръжението ще е част от мащабен строителен проект, разположен върху изкуствен остров
Дубай продължава с обявяването на нови и нови мащабни проекти. Емирството планира да построи най-високото в света виенско колело, предаде Bloomberg.
Изграждането на "Dubai Eye" ще струва 1 млрд. дирхама (272 млн. долара), а височината му ще е 210 м, според изявление на сайта на шейха на емирството.
Съоръжението ще заема централно място в проект за 6 млрд. дирхама (1,6 млрд. долара), известен като "Bluewaters", който включва хотел, ресторанти и център за семейни забавления на изкуствен остров край бреговете на Дубай.
Островът ще е свързан с града с автомобилен път и висящ еднорелсов път и ще разполага с традиционен близкоизточен пазар, обграден от променада с ресторанти.
Строителството на първата фаза на проекта ще стартира през април, а за втората е планирано и изграждането на ниски жилищни сгради на острова.
Конкуренцията за най-високото виенско колело в света е толкова ожесточена, че проектите губят заявените си рекорди още преди съоръженията да са построени.
Дубай е третият град, който планира да надмине рекорда на "Singapore Flyer" с височина 165 м.
През септември властите в Ню Йорк обявиха, че ще строят 190-метрово колело в Стейтън Айлънд на стойност близо 500 млн. долара. То ще е по-високо от "High Roller" в Лас Вегас, което е с височина 167 м и все още се строи.